петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Kakvu vodu piju Zaječarci

Kakvu vodu piju Zaječarci

Kako bi Zaječarci pili čistu i zdravu vodu saradnja između Zavoda za javno zdravlje Timok Zaječar i Javno komunalnog preduzeća Vodovod Zaječar traje duži niz godina. Kontrola vode se vrši često, određenim danima i sa određenih mernih mesta u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

„Vrši se mikrobiološki pregled vode, fizičko-hemijski i hemijski i izdaje se stručno mišljenje sa merama i mišljenjem da li voda može da se koristi za piće ili ne. Zaključak je da i Vodovod vrši jednu internu proveru vode na visokom nivou kvaliteta, što i naše analize potvrđuju. Tako da je voda u Zaječaru higijenski ispravna za piće i zadovoljava sve norme propisane pravilnikom“, rekla je dr med. Dijana Miljković, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Zavodu za javno zdravlje Timok Zaječar.

Česme koje se u Zaječaru mogu naći na mnogim trgovima i u ulicama mahom su arteske česme na kojima voda iz dubinskih slojeva izbija na zemlju pod pozitivnim pritiskom. Zavod za javno zdravlje Timok takođe prati ispravnost ovih dubinskih voda.

„U junu smo uzorkovali 29 takvih česmi. Kada su dubinske česme ili podzemne vode u pitanju zaključci su da su uvek bakteriološki ispravne, nema živih klica i bakterija zato što izbijaju na površinu sa dubine od 100 i više metara i cevima se sprovode na površinu, te je bakteriološka ispravnost zagarantovana.

Međutim zbog pojačane boje i veće vrednosti mangana postoji preporuka da se voda sa pojedinih česama ne pije.

„I ranije smo stavljali preporuku da se voda sa pojačanom bojom ne preporučuje za piće. To su česme kod Dva brata, kod Zlatne zvezde, u ulici Zorana Radmilovića iz Intereksa, kod kafane Česma takođe je povećana boja ali i iza hotela Srbija Tis i kod Osnovne škole Ljubica Radosavljević Nada. To su minimalna odstupanja i blago povećane vrednosti“, naglasila je dr Dijana.

Kiša, sneg i ostala dešavanja na površini teško utiču na ispravnost dubinskih voda, te one pokazuju istu ili sličnu ispravnost iz godine u godinu. Zavod za javno zdravlje Timok Zaječar ispitivanja ispravnosti vode na česmama u gradu vrši još od 70ih godina prošlog veka.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts