четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
Šta rade profesionalni upravnici zgrada

Šta rade profesionalni upravnici zgrada

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada donet je još 2016. godine i njime se uređuje održivi razvoj stanovanja, upravljanja zgradom, korišćenje i održavanje zgrade, zajedničkih i posebnih delova zgrade, kao i postupak iseljenja i preseljenja, stambena podrška, registri, evidencije i druga pitanja od značaja za stambenu politiku. Prema podacima Privredne komore Srbije na teritoriji Zaječara postoji 6 profesionalnih upravnika zgrada, a jedan od njih je Milča Kostić koji je govorio o svom poslu.

„Posao upravnika zgrade jeste da se stanovanje u zgradama zadrži na realnom nivou koji je potreban, da se poprave mnoge stvari i da se standard stanovanja unapređuje, a stanarima olakša i stvore uslovi za dalji rad. I zamena sijalica je jedan od poslova upravnika i to u smislu da se angažuje privredno društvo ili pravno lice koje će to rešiti“, objasnio je Milča Kostić, profesionalni upravnik stambenih zgrada.

Uvođenjem profesionalnih upravnika zgrada olakšano je samo funkcionisanje i održavanje stambenih objekata, ali ponekad im izvršenje posla otežaju vlasnici stanova koji ne žele da prijave podstanare iako postoji zakonska obaveza na to.

Za licenciranje upravnika zgrada zadužena je Privredna komora Srbije, a sledeće polaganje ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika počinje 6. septembra, kada će biti održan pismeni deo ispita. Rok za podnošenje prijava sa kompletnom dokumentacijom je 24. avgust 2018. godine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

 

Related posts