четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Zadruge kao budućnost poljoprivrede

Zadruge kao budućnost poljoprivrede

U Zaječaru je na 38. sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga u proširenom sastavu održana promocija zadrugarstva, obnova srpskog sela i podsećanje poljoprivrednika da je u toku konkurs za novoformirane i postojeće zadruge. Vlade republike Srbije je u ovom ciklusu opredelila 820 miliona dinara kako bi pomogla razvoju zadrugarstva.

„Na ovom području situacija i nije baš najsjajnija. Znamo da je postojalo dosta dobrih zadruga, a mi težimo da u narednom periodu to povratimo, jer razvoj zadruga vratiće ljude u ovaj kraj i obnovićemo sela. Ovo je prvi put da pomažemo i novoformirane zadruge koje su osnovane u ovoj godini. Da podsetimo, 80 zadruga je osnovano tokom 2018. godine, u prethodnoj taj broj je 270, što znači da je dobar odjek u poljoprivredi za formiranje zadruga“ rekao je Darko Božić, državni sekretar ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Na ovom sastanku moglo se čuti da je zadrugarstvo budućnost poljoprivrede. „Napravili smo jedan dobar tim i mislim da zadrugarstvo ima velike šanse. Mi apelujemo da je zadruga jedan model koji mladima može omogućiti da imaju neki privredni subjekat u kome mogu da se okupe i rade“, rekao je Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

Miloš Milovanović, koordinator FAO programa na sastanku je rekao: „Mi smo poslednje dve godine promovisali zadrugarstvo, razvoj zadrugarstva i uopšte zadrugarstvo kao ideju među poljoprivrednim proizvođačima, ali i malim i srednjim preduzećima, zato što verujemo da je zadrugarstvo dobar odgovor na izazove globalizacije koje srećemo u sektoru agrobiznisa gde poljoprivrednici individualno, sasvim sigurno, ne mogu da prežive tržišne izazove, ali udruženi mogu.“

Revitalizacija starih i otvaranje novih zadruga je jedan od prioritetnih zadataka na kome će se raditi. Prvenstveno kako bi sami poljoprivrednici dobili šansu da budu konkurentni na tržištu i kako bi imali veću zaradu. „U prethodnom periodu, od 1996. do 2016, ostavio je veliki trag u pogledu zadruga koje su najvećim delom bile uništene. Tako da je za tih dvadesetak godina na području zaječarskog okruga nestalo 28 zadruga“, rekao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Kako je načelnik Zaječarskog upravnog okruga istakao prioriteti su planinske i pogranične oblasti, a zaključak ove sednice jeste da se poljoprivrednici samo kroz dobru organizaciju mogu izboriti na tržištu kako ne bi zavisili od preprodavaca i nakupaca. Sednici su prisustvovali eksperti FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavnici Zadružnog saveza Srbije i Okružnog zadružnog saveza, načelnik Borskog upravnog okruga, direktor Regionalne privredne komore, direktor RARIS Zaječar, predstavnici zemljoradničkih zadruga, udruženja iz oblasti poljoprivrede i pojedini poljoprivrednici, kao i predstavnici Poljoprivredne stručne službe „Timok“ Zaječar.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts