четвртак, 23 маја, 2024

20 godina sa vama
FOTO-DOKUMENTARNA IZLOŽBA O TVRĐAVI FETISLAM

FOTO-DOKUMENTARNA IZLOŽBA O TVRĐAVI FETISLAM

U Vizitor centru tvrđave Fetislam, u sredu 24. aprila u 12 časova, biće otvorena foto-dokumentarna izložba „Vekovi Fetislama 1524-2024“. Izložba se realizuje u okviru svečanosti povodom Dana opštine Kladovo i jubileja 500 godina tvrđave Fetislam, uz podršku Ministarstva kulure RS, Narodne biblioteke Srbije i opštine Kladovo.

Autorka izložbe, Žaklina Nikolić, diplomirani bibliotekar-savetnik, ističe da je izložba nastala sa namerom da se zabeleže tragovi razvoja i stasavanja tvrđave u kulturi sećanja lokalne zajednice, povodom 500 godina od izgradnje tvrđave Fetislam.

-Na 15 panoa prikazana je vremenska linija razvoja tvrđave satkana od tekstova i ilustracija istoričara, hroničara, izvoda iz štampe, digitalnih arhiva i usmenih kazivanja. Tu je i bogatstvo prikupljene zavičajne građe naših meštana, kolekcionara, filatelista, porodičnih arhiva, kojima sam neizmerno zahvalna za ustupljena prava korišćenja. Građa prikazuje različite faze tvrđave u životu lokalne zajednice ali i novi život stare tvrđave na Dunavu u Kladovu. Neka sadašnje i naredne generacije nastave sa boljom brigom o kulturnom nasleđu Kladova ali i prikupljanju i čuvanju podataka o vekovnim simbolima lokalne zajednice koja će upotpuniti naša saznanja o tvrđavi Fetislam ali i razvoju Kladova,“ kaže autorka izložbe.

Foto-dokumentarna izložba „Vekovi Fetislama – 1524-2024“ za sve posetioce biće otvorena do 30. juna.

Izvor: kladovo.org.rs

Related posts