петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
„Veče sevdaha“ oduševilo Zaječarce

„Veče sevdaha“ oduševilo Zaječarce

Zvuci narodne muzike dopirali su sa Popove plaže u Zaječaru gde je održano prvo Veče sevdaha. Nastupili su Boris Stanojević, Mile Kostadinović, Veljko Milovanović i Obren Nikolić, zajedno sa orkestrom Ivana Kostadinovića Cabe. Posetioci su uz muziku igrali i pevali, ali najviše oduševljenja pokupio je dečak Miloš Kostadinović kada je zasvirao na saksofonu.

Mogle su se čuti poznate sevdalinke :„Čudna jada od Mostara grada“, „Zvijezda tjera mjeseca“, „Zora zori dan se bjeli“ ali i kompozicije Dragana Živkovića Tozovca i Miroslava Ilića „Vlajna“, „Oči jedne žene“ „Ide Mile Lajkovačkom  prugom“, „Još te nešto čini izuzetnom“ i mnoge druge pesme kvalitetne narodne muzike, koje ne spadaju u turbo folk. Pevači kojima je Timočka Krajina u srcu pevali su iz duše, što je publika i prepoznala.

Želja organizatora je da ovaj festival preraste u tradiciju koja će se godinama održavati u Zaječaru, što bi trebalo da podstakne mlade ljude da se više zainteresuju za ovu vrstu muzike.

„Moja želja je da se ovo svake godine organizuje. Prvo je lepo da se ne zaborave razni dobri pevači koje imamo. Ideja mi je da MG STUDIO i ja napravimo jedan festival autorske, narodne pesme, jer u ovom kraju postoji mnogo ljudi koji znaju da prave pesme, ali su nepoznati. Studio je na raspolaganju svim našim pevačima u ovom kraju“, poručio je Branko Grujić, organizator.    

Koncertu „Veče sevdaha“ prethodio je nastup Kulturno-umetničkog društva „Penzioner“ iz Zaječara. Organizatori koncerta su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i MG studio,a pokrovitelj  je Grad Zaječar.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts