петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Susreti sela,  KUD „Karbulovo“ dočekalo članove KUD „Prerast“ iz Štubika

Negotin: Susreti sela, KUD „Karbulovo“ dočekalo članove KUD „Prerast“ iz Štubika

Tradicionalna manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Susreti sela“ nastavljena je ovog vikenda u petak uveče je, KUD „Karbulovo“ dočekalo članove KUD „Prerast“ iz Štubika. Završna manifestacija, uz proglašenje najboljih, biće održana u okviru Majskih svečanosti na Gradskom trgu u Negotinu.

Sa ciljem da se na najverniji i najbolji mogući način sačuvaju običaji i tradicija od zaborava, kulturno umetnička društva svake godine pripremaju obiman program na određenu temu. KUD „Prerast“ iz Štubika je na priredbi koja je u petak uveče održana u Karbulovu prikazao je običaj prosidbe i sve ono što prethodi ovom činu. Naime, budući mladenci se tada nisu pitali za mišljenje, nije im bila data šansa da sami biraju svoje životne saputnike, to bi za njih sve uredili i organizovali roditelji i bliža rodbina. Običaj nalaže da mladićev otac i još nekoliko rođaka dođe tajno u devojčinu kuću kako bi sa njenim roditeljima dogovorili eventualni brak, tajnost je bila poželjna upravo zbog ishoda dogovora. Članovi KUD-a „Prerast“ su na slikovit i domišljat način prezentovali ovaj nadaleko poznat običaj uz obilje muzike i zanimljive dijagole, koji su imali zadatak da ožive davno prohujalo vreme i način tadašnjeg života ondašnjih žitelja Štubika.

Da je tradicija važna i da predstavlja neraskidivu sponu između prošlosti i sadašnjeg vremena slaže se i Vladimir Veličković predsednik opštine Negotin koji je sa najužim opštinskim rukovodstvom prisustvovao priredbi u Karbulovu.

I dok su amateri KUD-a „Prerast“ dočarali odičaj prosidbe, domaćini iz Karbulova su obradili običaj svadbe. Koji su sve običaji praktikovani dan uoči svadbe i na sam dan veselja, publika je mogla da vidi na sceni, na ovoj priredbi je takođe prikazano i kako se prihvata kumstvo.

Drugi krug takmičenja “Susreta sela” počinje 20. a završava se 29.aprila. Nastupe Kulturno-umetničkih društava „Prerast“ iz Štubika i „Čubra“ iz Čubre ocenjivao je žiri 45. “Susreta sela”, koji će rezultate sa svih takmičenja saopštiti na Završnoj smotri u Negotinu, 10. maja, povodom Majskih svečanosti.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts