четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Susreti sela,  KUD „Mladost“ iz Čubre ugostilo je KUD „Živorad Petrović – Dudić“ iz Jasenice

Negotin: Susreti sela, KUD „Mladost“ iz Čubre ugostilo je KUD „Živorad Petrović – Dudić“ iz Jasenice

Susretom KUD „Mladost“ iz Čubre i KUD „Živorad Petrović – Dudić“ iz Jasenice u subotu uveče, u Čubri su nastavljeni susreti sela. Mnogobrojna publika je na priredbi videla običaje vezane za seoski vašar i berbu grožđa u izvedbi amatera pomenutih KUD-ova.

Sala doma kulture u Čubri je u subotu uveče bila ispunjena do poslednjeg mesta, što govori u prilog činjenici da ovakve manifestacije itekako budi interesovanje lokalnog stanovništva, kako pripadnika starije dobi tako i omladine. Opština Negotin nastoji da kroz manifestaciju narodnog stvaralaštva „Susreti sela“ već 45. godina neguje i afirmiše nematerijalno kulturno blago koje svako selo i zaseok na ovim prostorima poseduje.

KUD „Mladost“ iz Čubre je za ovu priliku obradilo i na sceni prikazalo seoski vašar.Vašari su deo naše tradicije, na njima se oduvek trgovalo, družilo i kupovalo.U obnovljenoj Srbiji XIX veka panađuri su zakonski ustanovljeni Uredbom od 13. jula 1839. godine s primarnim ciljem da se u ondašnjih 17 okruga unapredi ekonomski život.Već u drugoj polovini XIX veka panađuri u mnogim krajevima Srbije gube svoj ekonomski karakter, prerastajući u posebnu društvenu instituciju. Danas vašari imaju tradicionalnu dimenziju, uglavno su to događaji koji služe za razonodu, druženja.

Negotinska krajina je oduvek bila poznata po najvećem broju sunčanih dana u godini i po veličanstvenim vinogradima, berba grožđa je jedan od najznačajnijih poslova u godini u ovom kraju. Pored činjenice da se tokom berbe završava ogroman posao vezan za vinogradarstvo, berba grožđa je imala svoje posebno mesto i u kulturnom životu lokalnog stanovništva, tu su često dogovarani i neki drugi poslovi, neretko su se mladi upoznavali i zaljubljivali tokom berbe. Berbu grožđa je obavezno pratilo dobro raspoloženje uz pesmu i tradicionalnu hranu ovog kraja. Sve to su na sceni verno dočarali članovi KUD „Živorad Petrović – Dudić“ iz Jasenice, čiji se program zasnivao upravo na ovoj temi.

Mladost, talenat, etno motivi, šarolikost nošnji, prepliću se i ove godine na različitim pozornicama opštine Negotin, a koje je drušvo nejbolje znaće se u maju mesecu na proslavi dana opštine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts