уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
SAVET LEKARA: Šta preduzeti ako vas ujede krpelj?

SAVET LEKARA: Šta preduzeti ako vas ujede krpelj?

Boravak u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, a stručnjaci upozoravaju da među njima ima i potencijalnih prenosilaca Lajmske bolesti. Zato prema rečima specijaliste urgentne medicine u Zaječaru, doktora Dragana Živkovića građani bi trebalo da obrate pažnju i da se obavezno jave lekaru ako primete prvi simptome ove bolesti.

Krpelji su „napast“ za građane koji tokom prolećnih meseci borave u prirodi, a pravi problem i ozbiljne zdravstvene tegobe mogu da izazovu zaraženi paukoliki paraziti.

Dr Dragan Živković ,specijalista urgentne medicine pri Zaječarskom Domu zdravlja savetuje da ukoliko primetimo krpelja na koži istog ne mučimo , gnječimo ili kidamo. Već da se ako ne znamo kako da ga pravilno odstranimo obratimo najbližem lekaru opšte medicine.

Prema rečima dr Živkovića bez obzira na to da li je krpelj zaražen ili ne, preporučljivo je da se izvadi odmah nakon što se ustanovi da je ušao pod kožu, kako ne bi počeo da se hrani krvlju i tako nam prenese opasne bakterije.

Zaraženi krpelji koji prenose opasnu bakteriju ““Borreliu burgdorferi“ na svu sreću nisu pronađeni na teritoriji Zaječara. Međutim, neadekvatno uklonjen krpelj sa kože može izazvati brojne probleme, pa lekari savetuju da se nakon boravka u prirodi detaljno pregleda koža, posebno kod male dece, kako bi se na vreme otkrio krpelj I sprečile eventualne negativne posledice.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts