петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Vreme je za prolećnu sadnju voća (VIDEO)

Vreme je za prolećnu sadnju voća (VIDEO)

Tokom jesenje sadnje zbog  dugog sušnog perioda priprema zemljišta je bila jako teška, te mnogi voćari nisu uspeli da tu radnju obave na najbolji način. Prednost prolećne sadnje je što već pripremljeno zemljište postaje rastresitije i mekše. Ako se u proleće zakasni sa sadnjom, primanje je lošije, sadnice se lošije razvijaju, a vegetacija počinju kasnije. Može se reći da je prolećna sadnja više rizična, jer njeno odlaganje zbog vremenskih uslova dovodi do kretanja vegetacije, što prouzrokuje slabiji porast nakon sadnje i slabiji prijem sadnica.

Kvalitetna priprema zemljišta je veoma važan za sadnju. Na teritoriji zaječarskog okruga najzastupljenije su sadnice višnje i šljive, dok se u poslednjih par godina primećuje povećana sadnja dunje, lešnika i oraha. Poljoprivredni proizvođači sve manje sade vinovu lozu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts