петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Pojačan inspekcijski nadzor u 2018. godini (VIDEO)

Pojačan inspekcijski nadzor u 2018. godini (VIDEO)

2015. godine usvojena je Nacionalna strategija za borbu protiv sive ekonomije i novi Zakon o inspekcijskom nadzoru. Od tada na terenu je prijavljeno oko 17% više registrovanih privrednih subjekata u odnosu na prethodni period, a to su podaci koji su se čuli prilikom prezentovanja rada inspekcije rada za 2018. godinu u Zaječarskom upravnom okrugu.

U toku 2018. godine inspekcija rada obavila je 70.000 inspekcijskih nadzora što je za 31% više nego u 2017. U žiži interesovanja inspekcije je otkrivanje fantomskih firmi, a ono čemu Ministarstvo teži jeste što manje lica koja rade na crno.

Zadaci Uprave za bezbednost i zdravlje na radu su priprema propisa u ovoj oblasti i izdavanje licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu pravnim licima. U 2018. godini izdato je manje licenci jer je od 344 licenciranih agencija nadzorom utvrđeno da svega 30% tih pravnih lica rade u skladu sa zakonom.

Rečeno je da će se i u 2019. godini nastaviti sa povećanim nadzorom nad radom pravnih lica i preduzetnika kojima je Ministarstvo za rad izdalo licencu za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts