петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Zbog kiše prosečan kvalitet grožđa

Zbog kiše prosečan kvalitet grožđa

Tokom kišnog leta sa malo sunčanih sati, po kvalitetu roda vinogradari su u boljem položaju nego voćari, kažu stručnjaci. Kvalitet grožđa nije blizu vrhunskog i po svemu sudeći ovo će biti prosečna berba.

„Vinogradi u zaječarskom okrugu su šarenoliki. Intenzivne padavine koje su u prethodnom periodu bile su jako zahtevne što se tiče zaštite. Vinogradari koji su uspeli da sačuvaju svoje vinograde od napada pepelnice i plemenjače mogu da se nadaju dobrom rodu. Trenutni uslovi sa stabilizacijom vremena, povećanjem temperatura odgovaraju vinovoj lozi. Da bi se nakupile suve materije, s obzirom da je vlaga u zemljištu i dalje prisutna, neophodno je da bude više sunčanih sati da bi grožđe imalo zadovoljavajući kvalitet. Ne bi valjalo da nastupi opet neki kišni period jer bi to dovelo do toga da ovo bude jedna od gorih godina“, rekao je Mihajlo Žikić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSS „Agroznanje“.

Postoje i određene mere koje bi vinogradari mogli da urade pre berbe grožđa kako bi doprineli boljem kvalitetu roda. „Pre berbe trebalo bi uraditi defoliaciju. Mora se obratiti pažnja na napade ptica jer su prethodne godine napadi bili veoma jaki. Mere borbe su postavljanje mreža ili strašila, plašilica, mada je postavljanje mreža do sada jedino dalo dobre rezultate. Defolijacija se radi tako što se skida lišće i grozd se izlaže suncu kako bi imao što više svetlosti. U vinogradima u kojima je preveliki rod, trebalo je odraditi proređivanje grožđa, ukoliko to nije odrađeno može doći do slabijeg kvaliteta, odnosno do manjeg sadržaja šećera. Generalno neće ovo biti vrhunska godina, a ako se nastavi sa ovakvim biće prosečna berba“, dodao je Žikić.

Određivanje zrelosti grožđa ima veliki značaj za obavljanje berbe onda kada njegov sastav i osobine najviše odgovaraju nameni, odnosno tehnološkoj upotrebi. Od sastojaka grožđa posebno su značajni količina šećera i kiselina u njemu. Do pune zrelosti grožđa i dolazi onda kada se na kraju faze sazrevanja ustanovi da se u dva uzastopna merenja, u razmaku od dva do tri dana, šećer više ne povećava, a kiselina ne smanjuje, ili su te promene neznatne. 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts