понедељак, 29 априла, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Vašar u Zaječaru u službi turizma

BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Vašar u Zaječaru u službi turizma

Tradicija održavanja vašara u Zaječaru duža od veka ipo nastavljena je ove godine, nakon prošlogodišnje pauze zbog aktuelne  pandemije. Zaječarska Kraljevica je i ovog jula bila glavno stecište brojnih vašardžija.

Zbog rizične epidemiološke situacije prolećni vašar u maju nije održan, bilo je upitno da li će biti povoljnih  uslova za organizaciju i ovog letnjeg koji pada oko Sv. Prokopija, međutim na radost velikog broja vašardžija dozvoljeno je održavanje ove tradicionalne manifestacije koja je na Kraljevicu okupila brojne trgovce , zanatlije i stalne posetioce iz svih krajeva naše zemlje. Bombondžijama, voskarima, grnčarima, stolarima i neretko malim proizvođačima prehrambenih i lekovitih proizvoda vašari su glavno mesto za plasman njihove robe.

„Punih trideset godina se bavim proizvodnjom svilenih bombona i licidarskih srca, devedesetih godina kada su mnogi ljudi ostali bez posla ja sam došao na ideju da započnem samostalno svoj posao, obzirom da sam pre toga pomagao drugima da se bave ovi poslom“, kaže Tomislav Nikodijević bombondžija iz Jagodine. Na pitanje da li ima ko da nasledi zanat, Tomislav kaže da omladinu danas ne zanimaju ovakvi poslovi i da nisu spremni da toliko napora ulože u ovo zanimanje.

Tomislav Nikodijević bombondžija iz Jagodine

Voskarski zanat je u porodici Misić Mališe iz Požarevca već 80 godina prisutan i kako nam je rekao bez obzira na vreme i  okolnosti ipak od ovog posla može da se zaradi i da se pristojno živi.
„Ja sam četvrta generacija koja se bavi ovim poslom i ako Bog da posao će nastaviti i mlađi u našoj familiji“, kaže Mališa Misić.

Mališa Misić


Zbog velikog ekonomskog značaja, vašar je odolevao svim nesrećama koje su zadesile čovečanstvo, od ratova do raznih epidemija. Organizaciji ove jedinstvene manifestacije u prošlosti je poklanjana velika pažnja, danas su vašari manje više izgubili svoj ekonomski značaj, sada je njihov karater u velikoj meri zabavni.

Kako ističe dr Dejan Krstić etnolog antropolog iz Zaječara Vašari u današnje vreme imaju i veliki značaj i privlačenju turista.

dr Dejan Krstić etnolog antropolog

Vašari su kroz vreme promenili neke svoje funkcije, danas ih možemo posmatrati kao jedinstveni turistički brend koji pruža zanimljivu i neponovljivu zabavu. Oni su poželjni događaji kako u zemljama u razvoju, tako i u onim uređenim i razvijenimdržavama. Panađur možemo  posmatrati i kao svojevrsnu manifestaciju gde će uvek biti mesta za majstore starih zanata. Ono što je evidentno jeste da je Zaječar grad sa bogatom istorijom i dugom vašarskom tradicijom zbog kojih grad na Timoku u vašarskim danima posećuje veliki broj ljudi.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts