петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRAD ZAJEČARA: Zaječar grad mladih šahista

BUDUĆNOST GRAD ZAJEČARA: Zaječar grad mladih šahista

Kako odvojiti decu od računara?

Da li je moguže u eri interneta zainteresovati decu školskog uzrasta za drevnu igru kao što je šah?

Vladica Simić kordinator za školska šahovska takmičenja na području Zaječarskog okruga, kaže da je moguće.

„Moje iskustvo u poslednjih dvadeset godina me uči da je to itekako moguće. Ja obilazim škole i razgovaram sa decom i mogu reći da su deca jako zainteresovana za ovu umnu igru“, kaže Simić u razgovoru za naš medij. On ističe da je podstrek mladima uglavnom rezultat i uspeh koji je možda neko postigao u njihovom okruženju pa je često to razlog zašto žele da nauče kako da igraju šah.

Deca neke osnove u šahu kao što je kretanje i vrednost figura mogu da savladaju za dve do tri nedelje, međuti šah ima svoju strategiju i taktiku, podseća Simić i naglašava da se šah uči celog života.

Na pitanje kada je šah došao u škole, kordinator za školska šahovska takmičenja na području Zaječarskog okruga Vladica Simić kaže da se šahovska takmičenja za decu u okviru sistema šahovskog saveza Srbije, odnosno bivše Jugoslavije odžavaju se u nazad pedeset godina.

U Zaječaru je šah jako popularan kod školske dece, a u prilog tome govori i činjenica da su pre nešto više od desetak dana u gradskoj upravi u Zaječaru uručene medalje i diplome zaječarskim osnovcima koji su u protekloj školskoj godini postigli zapažene rezultate na opštinskim i regionalnim šahovskim takmičenjima. Na prijemu je tom prilikom nagrađeno 27 mališana iz Zaječara, koji su tokom protekle godine vredno radili kako bi na takmičenjima postigli jedno od prva tri mesta.

„Takmičenja na kojima učestvuju zaječarski šahisti jako su dobra i cenjena i naša deca su uvek među prvih deset ekipa“, ističe Simić.

Deci je danas pored svih obaveza potrebna i neka razonoda, a da to ne bude računar ili mobilni telefon, ta vanškolska aktivnost može biti šah. Šah je umna igra i pomaže deci da održe koncentraciju.

Prema Simićevim rečima u Zaječaru ima jako puno dece koja igraju i treniraju šah, kako ističe na jednom takmičenju pojavljuje se oko tridesetak takmičara samo iz jedne škole, ako se uzme u obzir broj osnovnih škola i broj zainteresovane dece, rezultat do kojeg dolazimo ohrabruje da su deca zaineresovana za ovu drevnu umnu igru.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts