петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru je održana tribina  ZA EKO S(A)VEST (VIDEO)

U Zaječaru je održana tribina ZA EKO S(A)VEST (VIDEO)

Evropski zakoni na vodu više ne gledaju kao na osnovno ljudsko pravo, te ga sada tretiraju kao građevinsko zemljište. Na tribini ZA EKO S(A)VEST održanoj u Zaječaru moglo se čuti da ovaj grad prednjači u odnosu na druge jer je započet postupak legalizacije arteskih česama, odnosno dobijanje vodne dozvole, a prema tom projektu znalo bi se gde su granice održivog korišćenja arteskih voda. Prema projektu ovog Udruženja prošle godine revitalizovane su 3 arteske česme, a poslednjih dana radi se na izmeštenju one koja je krasila gradski trg. S obzirom da je ta česma postala deo pejzažne gradske arhitekture o njoj je brinuo Zavod za zaštitu spomenika, te je i procedura za njeno izmeštanje bila dosta kompleksna.

Na ovoj tribini prisutni su imali prilike da postave pitanja, a jedan od učesnika diskusije zapitao se na koji način je potrošen novac za prošlogodišnju revitalizaciju česama.

Jedna od tema ove tribine bio je i sudski spor protiv Toplice Mitrovića, vlasnika hotela Srbija TIS. Prema rečima Dušana Vojvodića, člana Udruženja Za česme, to je prvi slučaj da je neko osuđen zbog krivičnog dela oštećenja prirodnog dobra. Vojvodić navodi da je na ponovljenom prvostepenom postupku Mitrović proglašen krivim i osuđen na 6 meseci zatvora, uslovno na 2 godine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts