decembar 14, 2019

Negotin: Opština Negotin obeležila je Svetski dan  energetske efikasnosti

Negotin: Opština Negotin obeležila je Svetski dan energetske efikasnosti

Opština Negotin radionicom na temu energetske efikasnosti i edukativnom društvenom igrom „Igraj za energiju“ u kabinetu biologije OŠ „Vuk Karadžic“, po prvi put obeležila 5. mart – Svetski dan energetske efikasnosti, koji se inače obeležava već 20 godina u nazad i ima za cilj da podigne na viši nivo svest ljudi o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima.

Učenici tri osnovne škole u Negotinu Vuk Karadžić, Branko Radičević i Vera Radosavljević učestvovali su u edukativno društvenoj igri „Igraj za energiju“ . Inače pre 20 godina, 5. marta, svetski eksperti su se sastali u Austriji kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima i od tada se ovaj datum obeležava kao Svetski dan energetske efikasnosti. Energetska efikasnost je jedan od prioriteta Ministarstva energetike i Vlade.

Lokalna samouprava je u saradnji sa resornim ministarstvom obezbedila pomenute igrice za decu, odgovarajuće plakate, kao i majice sa oznakama kojim se obeležava ovaj dan. Kako je istekla Dragica Mihajlović energetski menadžer opštine Negotin, želja organizatora je da se deca više druže i igraju u prirodi, a da se vrema boravka pored računara svedu na minimum.

Kao izraz podrške politici energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, Opština Negotin je potpisala „Povelju gradova i opština o energetskoj efikasnosti“, sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija. Potpisivanjem Povelje, opština Negotin je preuzela obavezu da aktivno promoviše načela i politiku energetske efikasnosti, značaj korišćenja obnovljivih izvora energije i efikasno gazdovanje energijom, kako u javnim zgradama i komunalnim sistemima, tako i domovima svih građana i u poslovnom sektoru. Opština Negotin na ovaj način želi da pošalje poruku i iskaže spremnost da doprinese boljoj i održivoj energetskoj budućnosti opštine, a na dobrobit svih građana.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

About The Author

Related posts