субота, 27 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Izložba fotografija i dokumenata „Sa Sene, Krfa i Timoka zajedno do pobede“.

Zaječar: Izložba fotografija i dokumenata „Sa Sene, Krfa i Timoka zajedno do pobede“.

U Istorijskom Arhivu „Timočka Krajina“ u Zaječaru otvorena je izložba fotografija povodom 100 godina od oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu. Izložba fotografija i dokumenata nosi naziv „Sa Sene, Krfa i Timoka zajedno do pobede“.

„Burna istorija Zaječara i Timočke krajine uopšte bila je puna ratna stradanja i ovenčana borbom za slobodu period od 1912. do 1920. Period od 1912. do 1917. bio je posebno težak za našu zemlju jer je Srbija u tom periodu ostala i bez Vlade i bez vojske i bez dela naroda koji je bio u izgnanstvu“, istakao je na otvaranju izložbe direktor arhiv Timočke Krajine u Zaječaru Velibor Todorov.

„Srbi Francuzi započeli su prvi svetski rat kao saveznici, a iz rata su izašli kao prijatelji. Razlog trajnog prijateljstva Srba i Francuza leži u dramatičnosti i težini trenutaka u kojem se ono rodilo“, rekao je na otvaranju izložbe Nikola Milutinović jedan od autora izložbe.

Izložbi su prisustvovali pored ostalih NJ.E. Frederik Mondoloni, ambasador Republike Francuske u Srbiji i g-din Boško Ničić, Gradonačelnik Zaječara.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts