петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Položeni venci na spomenik Hajduk Veljku

Položeni venci na spomenik Hajduk Veljku

Zaječar se može dičiti time što je iznedrio mnoge istorijske ličnosti koje su na neki način uticale na živote svih Srba. Jedan od njih je Hajduk Veljko Petrović, rođen u Lenovcu u bogatoj porodici Petra Petrovića. Veljko se u 22. godini odmetnuo u hajduke nakon čega je postao poznat po svojoj hrabrosti i junaštvu. U njegovu čast, Lenovčani svake godine organizuju Hajduk Veljkove dane.

„Ove godine proslavljamo 46. Hajduk Veljkove dane i ujedno je to jedna od najdužih manifestacija u našem kraju. Mi smo u obavezi da održavamo tu tradiciju, kao potomci Hajduk Veljka, koji je jedan od najvećih junaka 1. srpskog ustanka, da održimo sećanje na njega i da pokušamo da budemo približno kao što je on bio“, rekao je Nenad Atanasijević, predstavnik Mesne zajednice Lenovac.

Iz Gradske uprave Zaječar kažu da će i dalje podržavati manifestacije koje neguju kulturu i običaje ovog kraja. „Danas obeležavamo 46. Hajduk Veljkove dane u znak sećanja na našeg velikog junak. Zaječar kao grad ima tu čast da podržava i uvek će podržavati ovu, i njoj slične manifestacije koje neguju tradiciju i kulturu naših običaja“, rekao je Saša Ivanović, pomoćnik gradonačelnika.

Ovom prilikom položeni su venci na spomenik Hajduk Veljku Petroviću u Zaječaru, a u selu Lenovac organizovana je kulturno-sportska manifestacija i defile učesnika. U kulturno-umetničkom programu nastupiće KUD „Nikola Pašić“ iz Zaječara i KUD „Mladost „ iz Čitluka , a predviđen je i izbor Hajdučke lepotice. Organizatori manifestacije su : Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu„Zoran Radmilović“, Sportski savez grada Zaječara i Mesna zajednica Lenovac, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts