maj 22, 2019

Otvorena 25. Likovna kolonija „Gamzigrad“

Otvorena 25. Likovna kolonija „Gamzigrad“

U galeriji Doma Kulture u Kotlujevcu sinoć je otvorena izložba radova sa 24. Likovne kolonije „Gamzigrad“, kao i ovogodišnja 25. Likovna kolonija koja se u Gamzigradskoj banji održava od 20.do 30. avgusta. 

„Zaječar spada u retke gradove koji ima likovnu koloniju ovakvog tipa i uspešno je održava već 25 godina.Zahvalio bih svima onima koji su ovu koloniju utemeljili i održali kroz teška vremena tako da mi imamo priliku da sada proslavimo lep mali jubilej“ istakao je prilikom otvaranja ovogodišnje likovne kolonije i izložbe sa prošlogodišnje kolonije v.d.direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ , Vladimir Đuričić.

On je naglasio da je pokrovitelj kolonije Grad Zaječar, da je ustanova na čijem je čelu dobila osnivačka prava na koloniju , a suosnivač je Elektroprivreda Srbije kojoj je posebno zahvalio na održavanju kolonije svih ranijih godina , bez čije bi pomoći teško opstala.

Selektor 25. Likovne kolonije „Gamzigrad“ Mr Drago Simić naglasio je da su na ovogodišnju koloniju pozvani umetnici čije su likovne poetike prepoznatljive i vremenski dokazane i čija će dela ostati u legatu Zaječaru.Izložba radova sa ove kolonije neće biti postavljena samo u Zaječaru, već će obići i sve druge gradove u zemlji i inostranstvu, odakle dolaze učesnici kolonije.

Čast da otvori 25. Likovnu koloniju „Gamzigrad“ pripala je Draganu Rapajiću, predstavniku Elektroprivrede Srbije u Zaječaru, koji je podsetio da je EPS od osnivanja kolonije domaćin njenim učesnicima.
„Objekat u Gamzigradskoj banji , u kome su likovni umetnici smešteni nalazi se u dvorištu jedne od najstarijih hidroelektrana u Srbiji,pa se nadam da će i ove godine, kao i do sada biti inspiracija za umetnike“ istao je Rapajić.

Učesnici ovogodišnje kolonije su umetnici iz Srbije, Francuske ,Crne Gore, Bugarske i Makedonije, što koloniji daje međunarodni karakter.
To su: Radovan Trnavac- Mića, Novak Demonjić,Snježana Vlatković i Dragana Bojić iz Beograda, Drago Simić iz Banje Koviljače, Ivana Markez iz Pančeva, Braniša Đorđević i Predrag Perišić iz Zaječara, Velko Cankov Velkov i Nevena Lefterova iz Bugarske, Miloš Milosavljević iz Makedonije i učesnica iz Francuske čije je umetničko ime Duška. Gosti kolonije su Rajko Karišić,fotograf iz Beograda i Saša Jelenković, pesnik iz Zaječara.

Izložba radova sa prošlogodišnje likovne kolonije „Gamzigrad“ postavljena je u galeriji Doma kulture u Kotlujevcu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

About The Author

Related posts