четвртак, 16 маја, 2024

20 godina sa vama
Potpisan ugovor o sufinansiranju projekata crkava i verskih zajednica

Potpisan ugovor o sufinansiranju projekata crkava i verskih zajednica

U Gradskoj kući potpisan je ugovor o sufinansiranju projekata crkava i verskih zajednica. Potpisivanju prisustvovali su gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i sveštenstvo Pravoslavnog hrama „Sveti Đorđe“. Ove godine znatno više sredstava izdvojeno je nego što je to bivalo prethodnih godina. Za realizaciju pet projekata, iz gradskog budžeta, izdvojeno je blizu 6 miliona dinara.

„Verujem da će se i ostale verske zajednice javiti na nekom od narednih konkursa kako bi uredili i druge verske objekte u gradu i širili veru na pravi način. Mi smo kao grad izgradili novi verski objekat na gradskom groblju, a narednih godina očekujemo izgradnju verskih objekata i u drugim mesnim zajednicama. To nam je zadatak i obaveza“, istakao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

„Sve veća izdvajanja iz gradskog budžeta nam daju mogućnost da pravoslavne hramove održavamo i uređujemo kako bi oni bili mesta na kojima ćemo se moliti za zdravlje i napredak svih nas“, istakao je protojerej Radoje Mijović, starešina Hrama „Sveti Đorđe“ u Boru.

„Najveći iznos sredstava odobren je za projekat rekonstrukcije fasade i krova na hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Luki, oko 2,3 miliona dinara. Crkvenoj opštini Donja Bela Reka za dva projekta odobreno je blizu milion i po dinara za restauraciju crkvenih zvona i krečenje unutrašnosti hrama, hramu u Brestovcu oko milion 350 hiljada dinara za rekonstrukciju unutrašnjih zidova i blizu 760 hiljada za elektrifikaciju crkvenih zvona u crkvi u Slatini. Rok za realizaciju projekata je 30. novembar“, istakao je Saša Simonović, član Gradskog veća.

Ulaganje u hramove veoma su značajni za duhovni život i očuvanje kulture i tradicije jednog naroda.

Izvor: bor.rs

Related posts