четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
BLAGO KNJAŽEVCA: Arheo-etno park u Ravni čuva istoriju od zaborava

BLAGO KNJAŽEVCA: Arheo-etno park u Ravni čuva istoriju od zaborava

Na nekih 8 kilometara od Knjaževca nalazi se Arheo-etno park koji ilustruje ambijent patrijarhalne seoske zajednice 19.  veka timočkog kraja. Njega čine kuća iz Gornje Kamenice u čijem je podrumu formiran Muzej knjaževačkih vina sa vinotekom, kuća iz Berčinovca, ambar iz Belog Potoka i kazanica za pečenje rakije sa lulom od “trešnjevog” drveta iz Pričevca.

“Ovaj park je zvanično otvoren za posetioce 1983. godine. U dvorištu se nalazi stara seoska škola koja je sagrađena 1906. godine i arheolozi su tokom 70ih godina, kada su počela prva arheološka istraživanja, ovu školu iskoristili za smeštaj i obradu arheološkog materijala. Pošto tada u selu nije bilo dece, te je škola bila zatvorena, došli su na ideju da se otvori Arheo-etno park”, rekla je Milena Muminović, kustos-arheolog Zavičajnog muzeja Knjaževac.

U sklopu Arheo-etno parka u Ravni formiran je lapidarijum rimskih kamenih spomenika pronađenih prilikom arheoloških istraživanja utvrđenja Timacum Minusa u periodu od 1975. do 1990. godine. Uglavnom su zastupljeni nadgrobni spomenici, počasni spomenici i žrtvenici. Oni su veoma važan i pouzdan izvor za proučavanje i poznavanje vojnih, administrativnih, etničkih, društvenih, kulturnih i verskih zbivanja o kojima, osim šturih podataka u zapisima ili još nedovoljnim arheološkim nalazima, nema dovoljno podataka.

 U prostorijama nekadašnje seoske škole formirana je mala arheološka istraživačka stanica sa dobro opremljenom učionicom za rad i laboratorijom za konzervaciju i istraživački rad. Ova istraživačka stanica služi kao prostor za realizaciju različitih naučno-istraživačkih projekata i za druge obrazovane programe. U hodniku škole izloženi su fragmenti rimskih nadgrobnih spomenika i kamene plastike sa lokaliteta Timacum Minus i drugi arheološki nalazi u okviru manje izložbene postavke.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts