уторак, 19 марта, 2024

20 godina sa vama
Klasičnom muzikom obeležen Svetski dan muzike

Klasičnom muzikom obeležen Svetski dan muzike

Svoja umeća na violini, klaviru, gitari i drugim muzičkim instrumentima đaci i nastavnici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ pokazali su na Svetski dan muzike. Treme nije bilo jer se oni godinama pripremaju za javne nastupe.

Koncept obeležavanja Svetskog dana muzike je da svi manje poznati izvođači 21. juna svoju muziku prezentuju van koncertnih dvorana, odnosno na trgovima, ulici i parkovima. To je dan kada muzičari imaju priliku da pokažu svoj talenat a svi ljudi da besplatno uživaju u tome.

„Nama su večeras vremenske prilike, odnosno neprilike, onemogućile da nastupamo negde van pa je to bilo u holu Pozorišta gde su nastupali naši najbolji đaci i nastavnici. Ovo su đaci koji nastupaju na našim internim časovima, oni se i takmiče, tako da se već od malena bore sa tremom i javnim nastupima“, ovim povod je rekla v.d. diretkora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Sandra Nikolić.

Svetski dan muzike ustanovljen je osamdesetih godina prošlog veka zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture Žaku Langu koji je predložio da se najduži dan u godini širom Francuske proslavlja besplatnim koncertima, što profesionalaca i amatera, pa sve do rokera, klasičara, dece. U Srbiji se ovaj dan obeležava po 21. put.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts