уторак, 19 марта, 2024

20 godina sa vama
Izložba slikarke Milice Dinić od 20. juna do 2. jula u galeriji zaječarskog muzeja

Izložba slikarke Milice Dinić od 20. juna do 2. jula u galeriji zaječarskog muzeja

U Narodnom muzeju „Zaječar“ od 20. juna do 2. jula posetioci mogu razgledati izložbu slika, crteža, grafika, i akvarela Milice Dinić iz zbirke muzeja. Autor izložbe je Nina Pogračić, viši kustos istoričar umetnosti.

Milica Dinić (1925-1999) je rođena u Beogradu.
Diplomirala je na slikarskom odseku Akademije likovnih umetnosti u Beogradu 1953. u klasi profesora Ljubice Sokić. Bila je član ULUS-a i Društva srpskih umetnika „Lada“. Učestvovala je u slikarskim kolonijama: Prilep, Počitelj, Sisevac, Međunarodna slikarska kolonija u Plovdivu. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama.
Dana, 9. juna 2004. gospođa Mirjana Dinić poklonila je Narodonom muzeju Zaječar 25 likovnih dela svoje sestre, akademske slikarke Milice Dinić, koja ovom prilikom po prvi put predstavljamo publici.
„…Tiha i nenametljiva, Milica Dinić je pripadala krugu beogradskih slikara koji su i pored uticaja enformela i apstrakcije, ostali dosledni slikarstvu poetskog realizma i intimizma, stvarajući slike svakodnevicesentimentalnog ličnog sveta.“ ( Iz kataloga izložbe. Uvodni tekst: Nina Pogarčić, istoričar umetnosti)

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts