петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Obeleženo 185 godina od oslobođenja Zaječara od Turaka

Obeleženo 185 godina od oslobođenja Zaječara od Turaka

U Zaječaru je obeleženo 185 godina oslobođenja ovog grada od Turaka. Delegacije Grada, Vojske RS, Subnor-a, potomaka ratnika 1912-1920, ORVS i UVP, direktora srednjih škola, ustanova kulture i Turističke organizacije Zaječara, položile su vence na spomenik Timočanima i Krajincima, oslobodiocima Zaječara iz 1833.

Pre 185 godina Timočani su započeli svoju oružanu beskompromisnu borbu za oslobođenje svih krajeva istočne Srbije od Turske vlasti. „S punim pravom, ponosom i poštovanje prisećamo herojske borbe naših predaka za oslobođenje od viševekovne turske okupacije, plaćanja i robovanja turskim zulumčarima“, rekao je Saša Ivanović pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Ustanička puška ispaljena je osmog Maja u Svrljigu, narodni bunt se brzo kretao kroz celu timočku i negotinsku Krajinu, započeti ustanci su se proširili ka Zaječaru, na čelu narodnog ustanka u gradu na Timoku nalazili su tada se Knez Stanoje Marković i njegov sinovac Jeremija Zdravković, naglasio je Ivanović.

Tokom maja meseca 1833. godine privedena je kraju borba za oslobađanje istočne Srbije, sahranjeni ustanici sa tog mesta kasnije su eshumirani te su njihovi ostaci preneti i sahranjeni na opštem groblju u Zaječaru, gde je kasnije podigunuto spomen obeležje njima u čast.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts