петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Završen je 10. internacionalni festival vlaške izvorne muzike „Gergina 2018“.

Negotin: Završen je 10. internacionalni festival vlaške izvorne muzike „Gergina 2018“.

  1. jubilarni internacionalni festival vlaške izvorne muzike “ Gergina 2018.“ završen je u utorak uveče u Negotinu. Prema rečima organizatora ovaj muzički događaj je premašio očekivanja, pored izuzetno uspešne prve takmičarske večeri, revijalno veče je bilo pravo uživanje za muzičke sladokusce.

Pored legendarnih muzičara iz Srbije, poput Žive Dinulovića, Guneta Njegušića, Žike Cvetkovića i mnogih drugih, festivalska publika koja je ispunila salu do poslednjeg mesta, imala je priliku da prati nastupe i gostiju iz inostranstva, poput Makedonske etno grupe „Gromosteanji“.

„Neverovatno je da jeveć protekla jedna decenija od kada se održava festival Gergina“, kaže Nenad Kamidžorac izvršni direktor festivala, naglašavajući da je ova manifestacija svake godine sve bolja. Festival je konačno dobio mesto koje mu pripada a broj učesnika je svake godine sve veći, istakao je Kamidžorac.

Profesor doktor Dimitrije Golemović već dugi niz godina istražuje na terenu vlaške muzike a ovo je prvi put da je prisustvovao festivalu vlaške muzike u Negotinu, za koji kaže da je izuzetan i da je to pravi način gajenja i afirmacije vlaške muzike.

Festival je premašio očekivanja organizatora što nameće potrebu da se sa organizacijom sledećeg festivala odmah krene, kaže dr Siniša Čelojević predsednik udruženja „Gergina“.

Kao i ranijih godina i ove godine su organizovani prateći programi, pred početak poslednje festivalske večeri održana je i promocija zbirke ljubavnih pesama na vlaškom jeziku, autora Krste Stankovića iz Prahova.

 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts