петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Uskoro formiranje socijalno-ekonomskog saveta u Zaječaru

Uskoro formiranje socijalno-ekonomskog saveta u Zaječaru

U Beogradu održan sastanak Socijalno-ekonomskog saveta i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na temu „Značaj lokalnih Socijalno -ekonomskih saveta“ kome su prisustvovali gradonačelnici i predstavnici svih opština i gradova u Srbiji. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Zoran Đorđević otvorio je sastanak i ovom prilikom izjavio da je formiranje i aktivan rad lokalnih socijalno-ekonomskih saveta od velikog značaja za unapređenje socijalnog dijaloga u Srbiji.
-Problemi lokalnih samouprava su različiti, važno je da se sastajemo, da budemo više operativni, rekao je Đorđević.

Boško Ničić gradonačelnik Zaječara je aktivno učestvovao u ovoj diskusiji i podržao formiranje socijalno-ekonomskih saveta, i najavio da će se u Zaječaru raditi na tome da se ovaj Savet formira u narednom periodu.
-Grad Zaječar će ozbiljno pristupiti ovoj problematici. Važno je da se unapredi kolektivno pregovaranje, da se detaljnije razmotri politika zarada i cena. Moramo da razvijemo kulturu pregovaranja i da stvorimo uslove za socijalni dijalog, rekao je Ničić.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je formiranje saveta u svakoj lokalnoj samoupravi opštu korist čitavog društva, jer bi se time odluke o koeficijentima za plate zaposlenih u pojedinim opštinama mogle donositi na nivou Socijalno-ekonomskog saveta tog grada ili opštine.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović istakao je da je socijalni dijalog u Srbiji vrlo značajan zbog Poglavlja 19 u pristupnim pregovorima sa EU, čije se otvaranje očekuje u bliskoj budućnosti.
Zoran Stojiljković predsednik UGS Nezavisnost je naglasio da u Srbiji mora da se menja stanje socijalnog dijaloga i da je neophodna socijalna kohezija, kao i to da se nađe zajednički interes.

Rad na jačanju socijalnog dijaloga, kroz formiranje i funkcionisanje lokalnih saveta, aktivnost je kojom će se Socijalno-ekonomski savet Srbije intenzivno baviti u narednom periodu, poručio je predsedavajući ovom telu.

U Srbiji postoji 18 lokalnih socio-ekonomskih saveta, ali da ne funkcionišu svi na najbolji način, rečeno je na sastanku.

Cilj sastanka u Beogradu je bio da se na lokalu što pre formiraju socijalno-ekonomski saveti.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts