уторак, 19 марта, 2024

20 godina sa vama
Kladovo: U Кladovu je u toku trinaesti radni sastanak poverenika za izbeglice i migracije posvećen sprovođenju Regionalnog stambenog programa

Kladovo: U Кladovu je u toku trinaesti radni sastanak poverenika za izbeglice i migracije posvećen sprovođenju Regionalnog stambenog programa

U Кladovu je u toku trinaesti radni sastanak poverenika za izbeglice i migracije posvećen sprovođenju Regionalnog stambenog programa, u organizaciji Кomesarijata za izbeglice i migracije.

Regionalni stambeni program deo je šireg političkog procesa saradnje zemalja u regionu (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije), radi rešavanja problema izbeglica i prevazilaženja posledica prošlosti. Cilj programa je obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica (74.000 pojedinaca) u regionu, od čega 16.780 porodica (45.000 pojedinaca) u Republici Srbiji. Ukupna vrednost Programa iznosi 583 miliona evra. Deo potreban za realizaciju Programa u Republici Srbiji iznosi 335 miliona evra i to 302 miliona iz donatorskih sredstava i 33 miliona nacionalne kontribucije. Regionalni stambeni program finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Кipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. Ovim fondom upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope (CEB).

Regionalni stambeni program u Srbiji u punom je zamahu. Počeo je da se sprovodi krajem 2013. godine, a do sada je dodeljeno 1.256 stambenih rešenja (671 paket gađevinskog materijala maksimalne vrednosti do 9.000 evra; 114 montažnih kuća prosečne vrednosti oko 15.000 evra i 471 seoskih kuća sa malim grantom ukupne pojedinačne vrednosti 11.000 evra ). Poslednjih godinu dana otvaraju se gradilišta i grade se stanovi. U septembru prošle godine otvoreno je gradilište za 235 stanova u Ovči. Ono se privodi kraju. Vrednost projekta u Ovči je 9,8 miliona evra. Tokom proleća otvorena su  gradilišta iz potprojekta 2, u pet gradova. Većina tih gradilišta odlično napreduju i očekuje se da će u proleće sledeće godine one koje su počele na vreme da usele korisnike.

Gradnja stanova iz potprojekta 4 započela je u Golubincima pored Stare Pazove, u Zrenjaninu, Brusu, Boru, Arilju, Negotinu, Temerinu, Кladovu i Loznici. Završetak svih tih radova očekujue se na leto 2018. godine, avgusta odnosno jula meseca. Izbeglice će stanove dobiti u zakup sa mogućnošću otkupa posle šest meseci od useljenja. Zakup i otkup omogućeni su po povlašćenim cenama, u skladu sa Zakonom o izbeglicama. Sredinom novembra ove godine očekujemo početak gradnje novih 270 stanova u zemunskom naselju Кamendin. Biće to novi zamajac Regionalnom stambenom programu u Srbiji.

Related posts