петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
TREĆE VEČERI DANA „ZORANA RADMILOVIĆA“ SABIRNI CENTAR NPRS IZ BANJA LUKE I POZORIŠTA PRIJEDOR

TREĆE VEČERI DANA „ZORANA RADMILOVIĆA“ SABIRNI CENTAR NPRS IZ BANJA LUKE I POZORIŠTA PRIJEDOR

„Odlučili smo da se vratimo u ne tako davnu prošlost, u Banju Luku i Krajinu 1990. godine, uoči rata u Hrvatskoj i BiH, u doba početka privatizacije i pljački velikih firmi pod maskom „stimulisanja privatnog biznisa“, i kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, lociramo kada je i kako (ponovo!) počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima”, kažu autori predstave “Sabirni centar” Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače. Jednog od najangožovanijih, reklo bi se sa razlogom, pozorišnih reditelja na ovim prostorima. Marko Misirača i Ivan Velisavljević su i adaptirali Kovačevićev tekst, reklo bi se vise nego uspešno. A sudeći po dugotrajnom aplauzu, za vreme I na samom kraju predstave, Banjalučani su oduševili zaječarsku publiku. U celoj paleti sjajno izvajanih likova, najdalje je otišao Đorđe Marković, koji je dobio Zoranov brk za ulogu Mihajla Vukovića. Treba reći i to da je ovo drugi Zoranov brk za Đorđa Markovića. Prvi je dobio za bravurozno tumačenje uloge Higinsa u predstavi “Pigmalion” u režiji Jovice Pavića pre ravno 20 godina.


Reditelje komada Marko Misirača kaže da je bilo posebno zanimljivo vratiti se u vreme devedesetih “danas kada je na snazi opšti revizionizam i kada političari masovno koriste i zloupotrebljavaju ideološku dezorijentisanost naroda na ovim prostorima. Ova predstava bi tako mogla da funkcioniše na više nivoa: i kao društveno-politička groteska i kao intimna porodična drama”. Treba reći I to da je “Sabirni centar” u Banjaluci premijerno izveden pre desetak dana. Ovo gostovanje treba posmatrati i iz ugla sporazuma, koji je potpisan pre dva dana, o saradnji zaječarskog i banjalučkog teatra. Nema sumnje da će ta saradnja biti vise nego uspešna.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts