decembar 14, 2019

Preventivni centar Doma zdravlja u Zaječaru održaće javnu manifestaciju pod sloganom “Mart-mesec borbe protiv raka, prevencija malignih tumora”

Preventivni centar Doma zdravlja u Zaječaru održaće javnu manifestaciju pod sloganom “Mart-mesec borbe protiv raka, prevencija malignih tumora”

U subotu 18.03.2017.god. na Trgu oslobođenja , Preventivni centar Doma zdravlja u Zaječaru održaće javnu manifestaciju pod sloganom “Mart- mesec borbe protiv raka, prevencije malignih tumora”. U Srbiji su 2013. godine doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji bi trebalo da u narednom periodu značajno smanje obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora. Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene između 25 i 64 godina, koje su pozivane na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine. Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva odnosi se na građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici. Cilj manifestacije:

– povećati svest javnosti o simptomima različitih vrsta raka i ohrabriti ljude da se obrate svom izabranom lekaru po pojavi simptoma. Pored toga građani će moći da izvrše kontrolu svog zdravlja : merenje krvnog pritiska, merenje koncentracije šećera u krvi i da dobiju sve neophodne informacije za sprečevanje i rano otkrivanje ovih bolesti.

About The Author

Related posts