четвртак, 9 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Sokobanja  turističko mesto prve kategorije

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Sokobanja turističko mesto prve kategorije

Termalne vode koje otkrivene prostoru Timočke Krajine, predstavljaju izuzetan rerus tog podneblja. Gde god je pronađen izvor sa toplom vodom, tamo je obično nastala i banja.

Najpoznatija banja u Timočkoj Krajni i najomiljenija turistička destinacija u današnje vreme je nesporno Sokobanja!

Sokobanju nazivaju i „Zeleno srce Srbije“. Sokobanja je smeštene u srcu istočne Srbije, na 400 metara nadmorske visine, okružena impozantnim planinama sa svih strana. Sa zapada se pružaju Rožanj i Bukovik, sa istoka Krstatac i Slemen, na jugoistoku je planina Devica, a na jugu Ozren, dok na severu čuva mistični Rtanj. Kroz Sokobanju teče reka Sokobanjska Moravica, koja izvire u selu Vrelo na Ozrenu i puni Bovansko jezero u Bovanskoj klisuri, nedaleko od lečilišta.

Sokobanja je mesto bogate istorije koje datira još iz vremena Rimskog carstva. Rimljani su pre 2000 godina izgradili svoje lečilište ovde, koristeći lekovite izvore i razvijajući kulturu kupanja. Rimski put kroz dolinu reke Moravice povezivao je gornju i donju Meziju, čineći Sokobanju važnim centrom. Rimljani su prvi koristili termalne vode Sokobanje za lečenje bolesti i povreda, kao i za opuštanje i rekreaciju.

U godini kada Srbija obeležava 186 godina organizovanog turizma koji je započet u Sokobanji, država je prepoznala napredak u razvoju i vrednosti Zelenog srca Srbije, i zasluženo je Sokobanju uvrstila među prioritetne turističke destinacije na turističkoj mapi Srbije.

Komisija za kategorizaciju turističkog mesta Ministarstva turizma i omladine donela je Rešenje kojim je Sokobanja proglašena turističkim mestom prve kategorije.

Related posts