недеља, 14 јула, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Gimnazija u Zaječaru, najstarija srednja škola u Timočkoj krajini

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Gimnazija u Zaječaru, najstarija srednja škola u Timočkoj krajini

Gimnazija u Zaječaru osnovana je 22.8.1836. godine i ove 2023. godine proslavila je 187 godina postojanja.

Ova obrazovna ustanova spada u red najstarijih škola ove vrste u Srbiji. Ona je prva srednja škola u istočnoj Srbiji, koja je počela sa radom 1836. godine. Danas je ona jedna od četvorogodišnjih srednjih škola na teritoriji grada Zaječara i funkcioniše u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije.

Godine 1884. godine Zaječar je dobio sedmorazrednu višu gimnaziju, a 1893. godine Gimnazija je prešla u novu zgradu za koju je projekat uradio Rihard Lang, deda Zorana Radmilovića. Mnogobrojni ratovi u Srbiji su prekidali rad škole (Timočka buna, Balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski rat).

Godine 1960. odlukom Saveta za prosvetu Narodnog odbora, Viša gimnazija je preseljena u novoizgrađeni blok srednjih škola.

Kroz zaječarsku Gimnaziju prošli su mnogi đaci. Mnogi od njih su postali učeni i poznati ljudi koji su prevazišli svoje učitelje: Nikola Pašić, Adam Bogosavljević, Jovan Atanacković, Stevan Stojanović Mokranjac, Đorđe Genčić, Petar Živković, Milan Gavrilović, Branko Lazarević, Zoran Radmilović i mnogi drugi.

Related posts