четвртак, 9 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Jedan od najznačajnijih kasnoantičkih gradova na Dunavu, Akves, u Prahovu

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Jedan od najznačajnijih kasnoantičkih gradova na Dunavu, Akves, u Prahovu

Da li je istočna Srbija zaista mistična ili je samo nedovoljno istražena. Činjenica da na ovim prostorima imamo izuzetno važne arheološke lokalitete iz parioda kasne antike ali i iz perioda pre tog rzdoblja može delimično odgovoriti na to pitanje.

Često za ovaj kraj kažu da je zaboravljen, međuti turistima je ovoj deo naše zaemlje izuzetno zanimljiv, nekima zbog prirode, a nekima zbog bogatstva arheoloških nalazišta. U godinama za nama areološka istraživanja su intenzivirana a rezultati su inpresivni.

Jedan od najznačajnijih kasnoantičkih gradova na Dunavu, Akves, u Prahovu pored svog vojnog i ekonomskog značaja na prostoru rimske dunavske utvrđene granice (Limes), igrao je veoma važnu ulogu u samom sutonu rimske dominacije ovog prostora, a naročito u periodu ranog hrišćanstva, tokom IV,V iVI veka kada je bio i episkopsko sedište.

  1. godine prvi put su ra]ena “Zaštitna arheološka iskopavanja Aquesa u Prahovu”, i to na jedinom dostupnom delu koji je pogodan za arheološke radove tog tipa. Kako je tada istakao Gordan Janjić arheolog muzeja Krajine i vođa ovog projekta, to je bedem grada i trenutno su otvorene dve sonde, što je potvrđilo pretpostavke da je u pitanju grad iz perioda kasne antike i rane Vizantije.

Related posts