четвртак, 9 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Najstariji vašar na u Timočkoj krajini, „Petrovdanskog vašara“ u Negotinu

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Najstariji vašar na u Timočkoj krajini, „Petrovdanskog vašara“ u Negotinu

Tradicija održavanja vašara u Negotinu jako je duga i datira iz prve polovine 19. veka.
Negotin je jedan od gradova u Srbiji sa najstarijim vašarima poput čuvenog „Petrovdanskog vašara“ koji je nadaleko poznat.

Ovaj vašar svake godine okuplja brojne Krajince, ali i goste i prodavce iz cele Timočke Кrajine, ali i iz Petrovca na Mlavi, Požarevca, Niša, Кruševca, Кraljeva, Кragujevca, Rume.

Inače vašari u Negotinu, pre svega onaj koji se održava 12. jula na Petrovdan i danas su prilika da se na njima okupe i stanovnici ovog kraja, njihovi gosti i zemljaci iz brojnih država zapadne Evrope.

Osnovna uloga vašara je bila da se narod lakše snabdeva raznim potrebštinama, da bi mogao štošta prodati i tako doći do novca. Osim toga vašari su predstavljali mesto okupljanja trgovaca, kako bi se trgovački duh u narodu probudio a onda i trgovina procvetala.

Na vašarima se u to vreme najčešće prodavala stoka, zanatski proizvodi i proizvodi domaće radinosti.

Pored trgovanja, vašari su od vajkada bili i mesto gde su mladi upoznavali i odatle kasnije stvarali porodice. Bogate porodice su na ovakvim svetkovinama pokaziva ponešto od svog bogastva, oblačeći sve svoje iz kuće u najraskošniju odeću….

Related posts