четвртак, 9 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Jedinstveni vinski podrumi „Rogljevačke pivnice“

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Jedinstveni vinski podrumi „Rogljevačke pivnice“

Kada govorimo o Negotinskoj krajini prva asocijacija je vino, a poto i vinska sela izgrađena od kamenog peščara, to su svojevrsni spomenici kulture pod zaštitom države.

Poznato je da su još u 19. Veku, nadomak vinograda podizane kuće od kamena, gde će vino da odmara, a u kojima su se vinari zadržavali tek koliko je trebalo da od grožđa nastane vino. A da bi vino bilo dobro, trebalo je da se obezbedi pet uslova: da bude odvojeno od potoka, ljudi, stoke i đubrišta i da uživa u udobnom smeštaju, miru i tišini.

Turisti koji obilaze ovaj deo naše lepe Srbije, neizostavno dolaze kako bi videli i rogljevačke pivnice.

Obnova pivnica jedan je od prioriteta u turističkim planovima opštine Negotin.Lokalna samouprava je ozbiljna sredstva usmerila u tom pravcu.

Početkom septembra svake godine na rogljevačkim pivnicama održava „Krajinska berba“ , tradicionalna manifestacija koja godinama u nazad slovi za čuvara tradicionalnih vrednosti ovog kraja.

Organizatori su uvek na visini zadatka, trude se iz godine u godinu da svim posetiocima i turistima dočaraju kako izgleda berba grožđa i kako se plodovi muljaju na tradicionalan način. Kruna cele manifestacije je kulturno umetnički program koji se organizuje na kraju manifestacije.

Related posts