четвртак, 9 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Bard srpskog glumišta Zoran Radmilović, rođen u Zaječaru

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Bard srpskog glumišta Zoran Radmilović, rođen u Zaječaru

Timočka Krajina je rodni kraj brojnih ljudi koji su obeležili određene epohe, kako na političkoj, tako na kulturnoj i javnoj sceni. Ličnost koja je ostavila neizbrisiv trag kada je umetnost u pitanju, svakako je bard srpskog glumišta Zoran Radmilović koji je u prvoj polovini prošlog veka rođen u Zaječaru ( 11. maj 1933 — Beograd, 21. jul 1985 ).

Radmilović je odigrao neke od najupečatljivijih uloga u istoriji jugoslovenske kinematografije.
Njegova najpoznatija uloga bila je u pozorišnoj predstavi Radovan III, po kojoj je dobio titulu Kralja humora i improvizacije.

Ovaj slani zaječarac okušao je sreću na nekoliko fakulteta koje je vrlo brzo i napustio, da bi na nagovor jedne glumice, koja mu je bila simpatija i sa kojom je bio partner u kulturno-umetničkom društvu, upisao je i postupno apsolvirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i nakon toga započeo karijeru u Beogradskom dramskom pozorištu (1962—1968), u kome je prvobitno nastupao u manje značajnim predstavama. Diplomirao je 1963. godine po povratku iz vojske.

Prema mišljenju stručne javnosti ostvario je ulogu života u predstavi „Kralj Ibi“ , Na filmu je debitovao 1962. godine. Bio je stalni član Ateljea 212 od 1968. godine do smrti.

U njegovom rodnom Zaječaru gradski teatar nosi njegovo ime, kao i pozorišni festival koji je ove 2023. godine doživeo svoje 32. izdanje.

Related posts