четвртак, 9 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: “Dani Adama Bogosavljevića”

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: “Dani Adama Bogosavljevića”

Adam Bogosavljević je bio srpski političar, predstavnik radikala i pristalica ideja Svetozara Markovića. U Narodnoj skupštini zastupao je seljake i tražio smanjenje činovničkih plata i demontažu birokratskoga sistema.

Rođen je 1843. godine u Koprivnici kod Zaječara u krajinskom okrugu. Upisao se na Filozofski fakultet Velike škole u Beogradu, ali se pred sam kraj studija vratio rodnome mestu ne bi li se posvetio zemljoradnji kao i prosvećivanju naroda. Za vreme svog školovanja delovao je u radu studentskog društva „Srbadija“, ogranka Ujedinjene omladine srpske, gde se nalazio među najuspešnijim studentima generacije.

Vrativši se rodnome mestu, biva izabran za člana Društva za poljsku privredu, a postaje i saradnik lista Težak, u kojem je iznosio svoje ideje o unapređenju zemljoradnje i obrazovanju naroda. Dužnost predsednika Koprivničke opštine vršio je do kraja svoga života 1880. godine.

U znak sećanja na narodnog tribuna Adama Bogosavljevića, u njegovoj rodnoj Koprivnici organizuje se sabor narodnog besedništva “Dani Adama Bogosavljevića” kako bi se očuvala tradicionalna kultura u sferi amaterskog narodnog stvaralaštva.

Related posts