четвртак, 9 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Zaječarski bastioni

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Zaječarski bastioni

Utvrđenje na Kravarniku jedno je od 8 utvrđenja koja čine jedinstveni fortifikacioni sistem grada Zaječara iz XIX veka. Prepoznatljivo je po načinu obrade kamena koji ukrašava zidine i šanac, a zidano je od istog kamena od koga je građena i Felix Romuliana, rukama klesara iz Zvezdana.

Izgradnja osam moćnih podzemnih tvrđava bastiona oko Zaječara počela je 1862, u vreme kneza Mihaila, kao odbrana „istočnog fronta“ Srbije od Turaka, ali i kao uporište za oslobađanje Balkana od Osmanlija. Poslednja faza gradnje sistema monumentalnih vojnih objekata završena je krajem 19. veka, kao zaštita od napada iz Bugarske.

Upravo zahvaljujući čvrstini bastionskog sistema, Bugarska je u Drugom balkanskom ratu odustala od napada ovim pravcem – One su ostale dugo u upotrebi, ali skrajnute od istorijskih hronika. Izuzetnost bastiona dokazuje i to što su neki od njih korišćeni i 1999, tokom NATO bombardovanja.

Zbog izuetnog značaja koji ova utvrđenja imaju za grad na Timoku, pre nekoliko godina pokrenuta je inicijativa za očuvanje zaječarskih bastion, pa je u skladu s tim lokalna samouprava i preduzela određene korake.

Related posts