понедељак, 29 априла, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Nikola Pašić rođeni Zaječarac

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Nikola Pašić rođeni Zaječarac

Timočku krajinu prati bogata i burna istorija, u ovom delu naše zemlje rođene su neke od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije, poput slavnog političara Nikole Pašića.

Nikola Pašić rođen je u Zaječaru, 1845. godine bio je srpski i jugoslovenski političar, bio dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke.

Često se navodi kao jedan od najuticajnijih i najpoznatijih političara srpske istorije, poznat po svojoj promišljenosti, lucidnim opaskama i idejama, Nikola Pašić je bio i jedan od vodećih intelektualaca tadašnje političke elite.

Školovao se u Zaječaru, Negotinu i Kragujevcu, dok je Tehnički fakultet Velike škole u Beogradu upisao 1866. godine. Srpska vlada ga je kao odličnog studenta 1868. uputila na školovanje u Cirih. Studirao je tehničke nauke na Politehničkoj školi kao državni stipendista…

Nikoli Pašiću su podignuti brojni spomenici u čast u nekoliko mesta u Srbiji, u Zaječaru se nalazi na trgu Nikole Pašića preko puta policijske uprave….

Related posts