четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA : Tečno blago grada Zaječara, VODA

BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA : Tečno blago grada Zaječara, VODA

Akumulacija Grliško jezero, reka Timok i preko tridest gradskih prirodnih česama osiguravaju lepu budućnost Zaječaru kada je vodosnabdevanje stanovništva u pitanju.

Grliško jezero

   Poznato je da je voda najvažnija supstanca na planeti i da je deo našeg svakodnevnog života. Ako uzmemo u obzir podatak da na Zemlji  postoji oko 1,5 milijardi kubnih metara vode, možemo lako doći do pretpostavke da je to sasvim dovoljno za normalan život svih živih bića, međutim ta pretpostavka možda ne bi bila tačna. I pored tolike količine ove dragocene tečnosti, u nekim delovima sveta voda je vrednija od zlata. Kada uporedimo sve raspoložive podatke dolazimo do ključnog zaključka šta označava krilatica „Čuvati nešto kao malo vode na dlanu“, ili kolika je zapravo u nekim delovima sveta prava vrednost vode.

Timok


      Nasuprot gradovima širom sveta koji su silan novac uložili kako bi svojim stanovnicima obezbedili sigurno snabdevanje zdravom pijaćom vodom, Zaječar obiluje neverovatnim vodnim potencijalom, samo na teritoriji grada ima oko 37 česama, pored toga kroz sam Zaječar protiče reka Timok, a grliško jezero predstavlja vrednu akumulaciju koja vodom za piće snabdeva Zaječar i okolna mesta.

    Pomenute česme nastale su u različitim vremenskim razdobljima i odelevale su svim nevoljama koje su zadesile ovdašnje stanovništvo. Zato su u proteklom periodu načinjeni ozbiljni koraci u njihov očuvanju i obnovi onih koje su oronule.

     Ovaj vredan resurs prema kojem se treba odnositi sa posebnim oprezom i pažnjom, osigurava bezbrižnu budućnost ovom gradu na istoku Srbije kada je vodosnabdevanje stanovništva u pitanju.

   „Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.  

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts