недеља, 5 маја, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Grad Zaječar važna destinacija na turističkoj mapi Srbije

BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Grad Zaječar važna destinacija na turističkoj mapi Srbije

Grad Zaječar važna destinacija na turističkoj mapi Srbije.Turizam je najdinamičnija privredna grana i ima značajnu funkciju u širokoj lepezi delatnosti. Pandemija COVID 19 je pored ostalih ozbiljno pogodila turizam, posledice se još osećaju ali turistički delatnici smatraju da ta grana privrede može i najbrže da se oporavi.

   “ Mislim da će turizam najbrže da se oporavi, kako zbog ljudi koji su željni da putuju i obilaze zanimljive destinacije, tako i zbog svih nas zaposlenih u turističkom sektoru“, ističe Dragana Gogić Rajković dir. TO grada Zaječara. Ona se nada da će turizam povratititi „staru slavu“, odnosno da bi mogao da se ponovi uspeh iz 2019. godine, koja slovi za godinu u kojoj je turizam u Zaječaru ostvario najbolje rezultate.

Dragana Gogić Rajković dir. TO grada Zaječara

  Na naše pitanje da li je šteta koja je naneta turizmu nadoknadiva, dir. TO grada Zaječara kaže da je sve moguće nadoknaditi ali period koji treba da prođe može da znači i nekoliko godina, međutim kako kaže celokupna situacija je uticala da se domaći turisti sve češće odlučuju za zanimljive destinacije u našoj zemlji.

  Prema podacima TO grada Zaječara, u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu u prvih pet meseci je zabeležen porast procenta noćenja turista za 29,49%, dok je u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu zabeležen pad noćenja turista za  53,62%. U 2019. godini, tokom 12 meseci, zabeleženo je 20.780 dolazaka turista i 64.114 noćenja. U 2020. godini, tokom 12 meseci, zabeleženo je 9.347 dolazaka i 42.452 noćenja turista, dok je u prvih pet meseci 2021. godine zabeleženo je 3.262 dolazaka i 10.530 noćenja turista.

   Turistička ponuda grada Zaječara je izuzetno bogata, pored manifestacionog turizma, poput „Zaječarske Gitarijade“, najvećeg rok događaja na Balkanu, zatim arheološkog lokalite iz doba kasne Antike, carske palate „Felik Romulijana“ koja se nalazi na UNESKO-voj listi zaštićenih spomonika, pa sve do banjskog turizma u Gamzigradskoj banji gde se nalazi i specijalna bolnica za rehabilitaciju.

  Turistima i putnicima namernicima grad na Timoku nudi i odličnu rekreaciju u park šumi Kraljevica, kupanje na uređenoj plaži na Timoku, kao i lep provod u sportsko rekreacionom centru „Popova plaža“.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts