петак, 17 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Gamzigradska banja

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Gamzigradska banja

Gamzigradska banja nadomak Zaječara deo je prošlosti ali i budućnosti Timočke krajine. Gamzigradska Banja se nalazi u istočnoj Srbiji, 220km jugoistočno od Beograda, a 11km zapadno od Zaječara. Leži na 160m nadmorske visine u meandarskoj dolini donjeg toka Crnog Timoka, na samim njegovim obalama, nedaleko od magistralnog puta Zaječar – Paraćin, kojim se ostvaruje dobra saobraćajna veza u svim pravcima.

Kao i svaka bonja, svaki lokalitet i Gam banja ima svoju istoriju, koja datira još iz doba rimskog imperatora Gaj Galerija Valerija Maksimijana, tvorca čuvene carske palate Romulijana. Naime pomenuti tetrah je prema predanjima koristio blagodeti termalnih izvora ove banje.

Gamzigradska Banja Okružena je šumovitim brežuljcima i predstavlja vrlo ugodan i tih kutak za lečenje, odmor, rekreaciju, sport i ribolov, sa uvek svežim i čistim vazduhom, nedirnute prirode, pun zelenila i cveća, uređenim parkom, udaljen od urbane sredine.

Lekovitih izvora termomineralnih voda u Gamzigradskoj Banji ima ukupno 5, oni pripadaju hipertermama, zato što se njihove temperature kreću od 37°C do 43°C. Izdašnost nekih ide čak i do 5,5 litara u sekundi; tri izvora se nalaze u priobalju, a dva u samom koritu Crnog Timoka.

Related posts