четвртак, 16 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Vašari kroz vreme

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Vašari kroz vreme

Već decenijama unazad, na zaječarskoj Kraljevici se tri puta godišnje organizuju vašari, koji okupljaju brojne trgovce , zanatlije i stalne posetioce iz svih krajeva naše zemlje.

Bombondžijama, voskarima, grnčarima, stolarima i neretko malim proizvođačima prehrambenih i lekovitih proizvoda vašari su glavno mesto za plasman njihove robe.

Zbog velikog ekonomskog značaja, vašar je odolevao svim nesrećama koje su zadesile čovečanstvo, od ratova do raznih epidemija. Organizaciji ove jedinstvene manifestacije u prošlosti je poklanjana velika pažnja, danas su vašari manje više izgubili svoj ekonomski značaj, sada je njihov karater u velikoj meri zabavni.

Kako ističe dr Dejan Krstić etnolog antropolog iz Zaječara Vašari u današnje vreme imaju i veliki značaj i privlačenju turista.

Vašari su kroz vreme promenili neke svoje funkcije, danas ih možemo posmatrati kao jedinstveni turistički brend koji pruža zanimljivu i neponovljivu zabavu. Oni su poželjni događaji kako u zemljama u razvoju, tako i u onim uređenim i razvijenim državama.

Panađur možemo posmatrati i kao svojevrsnu manifestaciju gde će uvek biti mesta za majstore starih zanata. Ono što je evidentno jeste da je Zaječar grad sa bogatom istorijom i dugom vašarskom tradicijom zbog kojih grad na Timoku u vašarskim danima posećuje veliki broj ljudi.

Related posts