уторак, 14 маја, 2024

20 godina sa vama

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: „Otac“ duhovne muzike Stevan Stojanović Mokranjac rođen u Negotinu

Kada se spomene Timočka Krajina i važne istorijske ličnosti iz tog dela naše zemlje, svakako treba naglasiti da je čuveni „otac“ duhovne muzike, poznati srpski kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac rođen u Negotinu.

Stevan Stojanović Mokranjac bio je srpski kompozitor, muzički pedagog i akademik, važi za klasika srpske muzike i njena je najistaknutija ličnost na prelazu iz XIX u 20. vek, zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku.

Rođen je 9. januara 1856. godine u Negotinu. Preci Stevana Stojanovića vode poreklo iz okoline Prilepa u Makedoniji, odatle su doseljeni u selo Mokranje po kojem je dobio nadimak Mokranjac

Najpoznatija njegova dela su svakako Rukoveti – petnaest spletova pesama zasnovanih na folklornim motivima iz različitih delova Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske…

Mokranjčeva porodična kuća u Negotinu je 1964. godine restaurirana i pretvorena u muzej. Dom kulture u tom gradu takođe nosi njegovo ime, a u znak sećanja na Stevana Stojanovića Mokranjca, u njegovom rodnom gradu, Negotinu, od 1965. godine, svakog septembra se tradicionalno održavaju horske muzičke svečanosti „Mokranjčevi dani”

Related posts