четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Negotin:  Muzej Krajine u Negotinu obeležio je svoju slavu Sv. Simeona i Anu i 85. godišnjicu postojanja ove ustanove

Negotin: Muzej Krajine u Negotinu obeležio je svoju slavu Sv. Simeona i Anu i 85. godišnjicu postojanja ove ustanove

Muzej Krajine u Negotinu obeležio je svoju slavu Sv. Simeona i Anu i 85. godišnjicu postojanja ove ustanove. Nakon rezanja slavskog kolača uz pojenje crkvenog hora, usledilo je i svečano otvaranje nove stalne postavke, kao i promocija kataloga o prvom upravniku muzeja. Na pomenutoj svečanosti održana je i promocija mini vodiča muzeja Krajine i knjige „Zbornik tekstova Nikole Plavšića“ objavljenih u časopisu za kulturu „Mokranjac“ od 2000. do 2017. godine.

Muzej Krajine tokom 85 godina postojanja kroz proces prikupljanja, čuvanja, zaštite i prezentacije kulturne baštine Negotinske Krajine, postao je ustanova organizovanog kolektivnog pamćenja, ali središte kulturnih aktivnosti najrazličitijih sadržaja, potencijalna turistička destinacija i integralni deo ekonomskog razvoja u ovom delu Srbije.

„Negotin je grad tradicije, grad kulture u kome će ove godine biti obeleženo više značajnih godišnjica i jubileja, među njima i 85. godišnjica od nastanka Muzej Krajine“, istakao je Ivica Trajković direktor pomenute ustanove kulture naglašavajući da Muzej Krajine predstavlja pravu riznicu Negotina.

Obeležavanje 85. godišnjice Negotinskog muzeja bila je prava prilika da se promoviše i zbornik tekstova Nikole Plavšića koji su objavljeni u časopisu „Mokranjac“ od 2000. do 2017. godine. Inače je Nikola Plavšić poznati hroničar Negotina koji je veći deo svog radnog veka proveo kao istoričar Muzeja Krajine.

Po vremenu nastanka, Muzej Krajine pripada grupi starih muzejskih ustanova u Srbiji, a njegovom zvaničnom osnivanju prethodila je izložba čije je tematika bila posvećena prošlosti Negotinske Krajine

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts