петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Podsticaji u poljoprivredi (VIDEO)

Podsticaji u poljoprivredi (VIDEO)

Vlada Republike Srbije donela je takozvanu krovnu uredbu kojom se vrši raspodela podsticajnih sredstava u poljoprivredi i ruralnom razvoju u ovoj godini u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu. 
Sredstva su namenjena sprovođenju agrarne politike kroz realizaciju direktnih plaćanja, mera ruralnog razvoja, kreditne podrške, posebnih i IPARD podsticaja. Poljoprivredni proizvođači će i u ovoj godini moći da računaju na pomoć države kako bi unapredili poslovanje svojih gazdinstava i to zahvaljujući sredstvima u ukupnom iznosu od nešto više od 17 milijardi dinara. „Za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji namenjeno je oko 7,5 milijardi dinara, a koji obuhvataju premije za mleko, podsticaje po hektaru, podsticaje za tov, kvalitetna priplodna grla i druge podsticaje. Za neisplaćene podsticaje iz ranijih godina namenjeno je 4,8 milijardi dinara. Po novoj uredbi, za isplatu premija za mleko namenjeno je 7 dinara po litru. Farmerima će za kvalitetne priplodne mlečne i tovne krave, kao i tovne bikove biti isplaćivano 25 hiljada dinara po grlu, dok je za krave dojilje povećan iznos na 30 hiljada“, rekao je Saša Stamenković stručni savetnik PSS „Agroznanje“.
Podsticaji namenjeni stočarima koji se bave čuvanjem krava za uzgoj teladi za tov su ove godine duplirani u odnosu na prošlu i iznose 20 hiljada dinara po grlu. Za tov junadi, po grlu je uvećan iznos, sa 10 hiljada na 15 hiljada dinara, za jagnjad i jarad 2 hiljade, odnosno hiljadu dinara za tov svinja po grlu, što je inače, na prošlogodišnjem nivou. Za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve ostaje 7 hiljada dinara po grlu, dok će za kvalitetne priplodne krmače i nerastove proizvođaći dobijati 15 hiljada dinara. Za čuvanje roditeljskih kokošaka za tov teškog tipa, proizvođači mogu ostvariti podsticaje u iznosu od 60 dinara po grlu, kao i za roditeljske kokoške lakog tipa, za proizvodnju jaja, od 100 dinara po grlu. Za roditeljske ćurke dobijaće se 300 dinara po grlu. Pčelari i u ovoj godini mogu da računaju na podsticaje po košnici u iznosu od 720 dinara. Osnovni podsticaji po hektaru u ovoj godini biće na nivou prošlogodišnjih i iznosiće 4 hiljade dinara. 
Obim sredstava za podsticaje merama ruralnog razvoja, prema novoj Uredbi iznosi blizu 4,8 milijardi dinara, za kredite u poljoprivredi 400 miliona, za posebne podsticaje oko 230 miliona, dok je za IPARD iz budžeta Republike Srbije izdvojeno preko milijardu i po dinara.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts