петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Programima Nacionalne službe za zapošljavanje do posla

Programima Nacionalne službe za zapošljavanje do posla

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja grada Zaječara za 2018. godinu predviđene su mere sufinansiranja za program javnih radova, subvencije za samozapošljavanje i subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zaposljivih na novo otvorenim radnim mestima. Konkurs za javne radove je zatvoren, a nakon bodovanja i rangiranja uslediće konačna odluka.

Evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje tokom maja zabeležila je 11 724 nezaposlena lica na teritoriji zaječarskog okruga. Kako bi se taj broj smanjio lokalna samouprava raspisala je konkurse za sufinansiranje javnih radova, subvencionisanje poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih lica, ali i subvencije za samozapošljavanje lica koja mogu konkurisati za bespovratna sredstva, a koja su prošla obuku iz preduzetništva.

„Subvencije za samozapošljavanje dodeljuju se u jednokratnom iznosu od 220 000 za osobe sa invaliditetom, 200 000 za tehnološke viškove i 180 000 za sva ostala lica. Konkurs je otvoren do 31. Jula 2018. godine, a sva dokumentacija i zahtevi mogu se naći na sajtu www.nsz.gov.rs“ rekla je Svetlana Mihajlović, načelnica odeljenja za posredovanje i zapošljavanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje filijala Zaječar.

Otvoren je i javni poziv poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorija teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima. Iz NSZ Zaječar kažu da poslodavac koji konkuriše može da dobije 150 000 dinara, odnosno 180 000 kada su u pitanju korisnici novčane socijalne pomoći, mladi do 30 godina, osobe sa invaliditetom ili žrtve porodičnog nasilja. Konkurs je otvoren do 31. jula.

Konkurs za javne radove zatvoren je krajem juna, a trenutno se radi bodovanje nakon koga će biti objavljena konačna odluka.Cilj je zapošljavanje teže zapošljivih lica, a to su mladi do 30 godina, dugoročno nezaposleni, nekvalifikovana lica, tehnološki viškovi, korisnici socijalne pomoći, samohrani roditelji, žrtve trgovine ljudima, bivši izvršioci krivičnih dela i roditelji dece sa smetnjama u razvoju.  Po programu javnih radova lice može biti angažovano do 4 meseca i bez obzira na stručnu spremu primaće 18 000 dinara, dok će se troškovi prevoza nadoknaditi do 2000.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts