уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Izmene pri konkurisanju za poljoprivredne podsticaje

Izmene pri konkurisanju za poljoprivredne podsticaje

Krajem juna Ministarstvo poljoprivrede objavilo je izmene u Pravilniku o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina, opreme i kvalitetnih priplodnih grla za unapređenje primarne poljoprovredne proizvodnje.

„Više se ne dostavlja predračun, nego račun izdat u ovoj godini, tačnije od 1. januara, a najkasnije do dana podnošenja zahteva. Takođe ukupna vrednost investicije je promenjena, za koju se inače podnosti zahtev, i ona iznosi 100 000 dinara, dok je iznos pojedinačnog računa najmanje 50 000 dinara. To praktično znači da poljoprivrednik kada kupuje 3 različite mašine ili opremu, svaku od tih mašina mora platiti bar 50 000 dinara“, rekao je Saša Stamenković, savetodavac za agroekonomiju Poljoprivredne savetodavne službe „Agroznanje“.

Pored zahteva i računa, proizvođači prilažu otpremnicu, garanciju fiskalnog računa ili izvod iz banke, kojim se potvrđuje transakcija. Ukoliko je mašina uvezena prilaže se jedinstvena carinska isprava. Ti dokumenti ne moraju biti priloženi u originalu, ali njihove fotokopije moraju biti overene kod javnih beležnika. Poljoprivredni proizvođač mora da dostavi uverenje o izmirenim obavezama prema lokalnoj samoupravi i nadležnoj poreskoj upravi. Od opštine prilaže i potvrdu da za istu investiciju ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu, kao i da investicija nije predmet nekog drugog postupka za korišćenje podsticaja. Javni pozivi za nabavku novih mašina i opreme za biljnu proizvodnju, kao i stočarstvo, su raspisani 2. jula, a poljoprivrednici mogu podnositi zahteve za povraćaj sredstva do 17. septembra.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts