уторак, 19 марта, 2024

20 godina sa vama
Kladovo:  U Kladovu je nizom manifestacija obeležena gradska slava Spasovdan

Kladovo: U Kladovu je nizom manifestacija obeležena gradska slava Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici  obeležavaju praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem, u narodu poznat kao Spasovdan. Mnogi običaji o Spasovdanu sačuvani su još od prethrišćanskih vremena. Bio je to praznik koliko ratara, toliko i stočara. Brojne opštine i gradovi poput Kladova obeležavaju Spasovdan kao opštinsku slavu.

U Kladovu je nizom manifestacija obeležena gradska slava Spasovdan,   gradska slava je obeležena obrednim prerezanjem slavskog kolača u holu opštinske uprave u prisustvu sveštenika SPC i brojnih gostiju iz kulturnog političkog i javnog života grada. „Narod koji nema svoju istoriju i svoju tradiciju kao da i ne postoji, zato smo mi srećni što smo se vratili našoj tradiciji našim korenima“, rekao je predsednik opštine Kladovo Radisav Čučulanović obraćajući se prisutnima, on je ovu priliku iskoristio i da nam pomene šta se to radilo u proteklom periodu u ovoj podunavskoj opštini.

U okviru obeležavanja slave Spasovdana u Kladovu su organizovane i brojne prateće manifestacije. Na radost kladovske omladine završen je i literarni konkurs pod nazivom „Kladovo juče danas i sutra“ gde su podeljene tri nagrade učenicima čiji su radovi bili najbolji.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts