уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Grad Zaječar partner u ROMACTED programu

BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Grad Zaječar partner u ROMACTED programu

Grad Zaječar je među 14 lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će se u naredne četiri godine realizovati druga faza Romacted programa. Protokol o saradnji izmеđu Savеta Evropе, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društvеni dijalog i 14 partnеrskih opština i gradova koji učеstvuju u fazi 2 ROMACTED programa, potpisan je u Beogradu.

ROMACTED program je posvećen osnaživanju Roma i Romkinja i on predstavlja sponu između lokalne romske zajednice i donosioca odluka.

Prema rečima Miljana Rašića facilitatora ( uloga stručnih radnika koja uključuje savetovanje, ohrabrivanje, diskusiju alternativnih rešenja situacije, obezbeđenje podrške i sl.) za gradove Zaječar i Pirot, tokom realizacije prve faze ovog programa u Zaječaru je vidno postignut napredak u brojnim segmetima života romske zajednice.

“ Treba istaći da već 11 godina u OŠ „Đura Jakšić“ i PU „Đulići“ rade pedagoški asistenti koji pružaju podršku deci romske nacionalnosti, a preko 10 godina radi i  mеdijator zdravlja u Zdravstvеnom cеntru Zajеčar“, ističe Rašić.

Krajem prošle godine Skupština grada Zaječara usvojila je lokalni akcioni plan za Rome koji važi od 2020. god. – 2023. god. Pre tri godine je oformljeno kulturno umetničko društvo koje je nastupalo na raznim manifestacijama širom zemlje.

„Trenutno je dijalog između predstavnika lokalne vlasti i romske zajednice dobar, što nije bio slučaj u godinama za nama“, kaže Miljan Rašić, on napominje da se pozitivni efekti realizacije pre svega ROMACTED programa osećaju na svakom koraku. „Mi smo uspeli da preko programa javnih radova zaposlimo 19 nezaposlenih pripadnika romske nacionalnosti, obezbeđene su i knjige za našu decu, kao i novogodišnji paketići“, dodaje Rašić.

Formirana jе  posеbna budžеtska linija ROMACTED iz kojе su finansiranе mnogе aktivnosti romskе zajеdnicе u gradu, jer unapređenje života romske zajednice zahteva koordinaciju i saradnju svih relevantnih aktera – kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.  

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts