уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
Kako se rešava problem porodičnog nasilja u Zaječaru (VIDEO)

Kako se rešava problem porodičnog nasilja u Zaječaru (VIDEO)

Kako u Centru za socijalni rad „Zaječar“ primećuju problem porodičnog nasilja postao je vidljiv za sve institucije stupanjem na snagu Porodičnog zakona 2005. godine, dok je do tada ovo bio problem pojedinca i porodice.  Psiho-socijalna podrška, koju ova institucija pruža korisnicima koji prijave nasilje, podrazumeva da se žrtva stabilizuje i uz pomoć stručnjaka sagleda problem kako bi se našlo rešenje.

Donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici 2017. godine za cilj je imao prevenciju i zaustavljanje porodičnog nasilja. To je dovelo do umrežavanja brojnih institucija, a na nivou grada Zaječara formirano je koordinaciono telo za prevenciju i sprečavanje porodičnog nasilja.

Jedan od važnih segmenata na koji se posebno obraća pažnja jeste vršnjačko nasilje. U 2018. godini evidentirano je 316 žrtava nasilja, od kojih je 206 ženskog pola i 110 muškaraca.

U Centru za socijalni rad ističu da je vrlo važno da svaki sistem odgovori na nasilje blagovremeno i u punom kapacitetu, čime se stavlja do znanja samom nasilniku da društvo reaguje na nasilje. Svaki građanin može prijaviti nasilje bilo kojoj instituciji koja će prijavu proslediti policiji na procesuiranje i dalje obaveštavanje nadležnih institucija. Velika se pažnja usmerava na elektronsko nasilje, te će u cilju sprečavanja istog biti organizovana tribina „Ukradena bezbednost“ u saradnji sa Fondacijom „Tijana Jurić“. 


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts