среда, 1 маја, 2024

20 godina sa vama
Promocija publikacije „Tradicionalna arhitektura sela Mokranje, inspiracija u kamenu“

Promocija publikacije „Tradicionalna arhitektura sela Mokranje, inspiracija u kamenu“

Muzej Krajine iz Negotina i udruženje „Gergina“ iz istog grada, organizuju promociju publikacije „Tradicionalna arhitektura sela Mokranje, inspiracija u kamenu“. Prema rečima jednog od autora publikacije Ivice Trajkovića, cilj ovog projekta je da se sačuva trag o nematerijalnom kulturnom nasleđu ovog jedinstvenog negotinskog sela.

 “ Najpre smo dali kratak uvod o selu, potom smo pisali o privrednom razvoju tog mesta. Vrlo značajan segment je arhitektura i ukrašavanje fasade na starim seoskim kućama. U publikaciji se mogu naći i podaci o seoskim bunarima i kamenim pivnicama, kojih nažalost više nema u Mokranju“, kaže  Trajković. 

On ističe da je zebeleženo i nekoliko seoskih anegdota i legendi. Projekat je podržalo ministarstvo kulture republike Srrbije, a stručni saradnik na projektu bila je Estela Radonjić – Živkov iz Zavoda za zaštitu spomenika Srbije iz Beograda. Promocija pomenute publikacije biče organizovana u ztorak 30. januara u 18h u galeriji Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts